Geplaatst op Geef een reactie

Als het leven niet zo gaat als je had verwacht!

Soms gaat het leven niet zo als wij het zouden willen. In deze vierdelige prekenserie neem ik je mee op de reis die het volk van Israel afgelegde van Egypte naar de grens van het beloofde land.

Tijdens deze reis maakten ze dingen mee die ze niet verwacht hadden en krijgen ze te maken met nieuwe vijanden.

In elke preek behandel ik een nieuwe vijand waar het volk en Mozes mee te maken kreeg. Deze reis duurde ongeveer twee jaar en liep van de rode zee naar Mara, van Mara naar Elim, van Elim naar Refidim, van Refidim naar de berg Sinai en van de berg Sinai naar de woestijn van Paran bij de grens van het beloofde land.

In deel 1 zien we dat het volk van Israel na een glorieuze overwinning terecht kwam op een plek genaamd Mara (plaats van bitterheid) terwijl Elim (oase) om de hoek lag. Waarom leidde God hen eerst naar Mara en daarna pas naar Elim? Waarom gaan onze levens soms door seizoenen van frustratie heen? Omdat God als het leven niet zo gaat als jij had bedacht, dat God iets wilt doen dat je niet had verwacht. Voordat Hij iets voor je doet, wilt hij eerst iets in je doen.

In deel 2 van de prekenserie gaan we verder van Elim naar Refidim. Refidim betekent plaat van rust, maar echt rustig zou het er niet zijn. Ze kregen te maken met een nieuwe vijand; de Amalekieten. In deze preek zul je zien dat als je nieuw grondgebied in neemt je te maken krijgt met nieuwe vijanden. NEW LEVELS NEW DEVILS. De manier hoe Mozes deze vijand tegemoet gaat is als een voorbeeld voor ons.

In deel 3 spreek ik over de vijand van teleurstelling. Het volk van Israel is vertrokken vanuit Refidim en aangekomen bij de berg Sinai. Wat als je lang op iets moet wachten en en dingen gaan anders dan je had verwacht, dan ligt teleurstelling op de loer? In deze preek zul je zien hoe Mozes omging met de teleurstelling van het gouden kalf en wat wij daarvan kunnen leren.

In het laatste deel van de serie neem ik  je mee met het volk van Israël onder leiding van Mozes, van de berg Sinai naar de woestijn van Paran. In deze woestijn krijgen ze weer te maken met een vijand die van binnenuit aanvalt, namelijk verdeeldheid. Aan de hand van vier gebeurtenissen in deze woestijn laat ik zien voor welke vier dingen we moeten waken omdat ze onze eenheid in verdeeldheid kunnen veranderen. Want zonder eenheid zou het volk het beloofde land niet kunnen innemen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *