Geplaatst op Geef een reactie

Als jij valt, staat God op

Mozes en Aäron draaiden zich om en gingen naar de ingang van de tabernakel, waar zij zich voor de Here op de grond lieten vallen, en de heerlijkheid van de Here verscheen aan hen. Numeri 20:6

Soms heb je een situatie of een probleem tegenover je staan, dat je gewoon even geen raad meer weet. Het is de zoveelste tegenslag en je kunt die gewoon even niet meer incasseren.

Dit hoofdstuk begint met de vermelding van de dood van de zus van Mozes, Mirjam. Dat moet voor Mozes een rouwproces geweest zijn waar hij midden in zat. De dood van zijn zus kwam na de grote opstand tegen Mozes (lees Numeri 16 en 17).

En dan staat het volk opnieuw op tegen Mozes omdat er niet genoeg drinkwater is. In plaats van dat ze geleerd hebben van de vorige opstand, waarbij de opstandelingen de dood vonden, benijden ze de doden juist.

Waren wij maar gelijk gedood met onze broeders die door de Here werden gedood! Numeri 20:3b

Op de man spelen

En dan begint het volk op de man te spelen. Ze houden Mozes verantwoordelijk en geven hem de schuld, terwijl God degene is die hen naar het beloofde land wilde leiden.

U hebt ons met opzet hier in de woestijn gebracht om van ons af te komen, samen met onze kudden. Hoe haalde u het in uw hoofd ons uit Egypte te laten wegtrekken en naar dit onherbergzame oord te brengen? Noemt u dit soms vruchtbaar land, met vijgen, wijn en granaatappels? Er is niet eens drinkwater!’ Numeri 20:4-5

Ze trekken de motieven van Mozes  in twijfel. Beschuldigen hem van opzet en poging tot moord. En dat moet een klap in het gezicht  van Mozes geweest zijn, die wellicht dacht dat het volk het nu wel uit hun hoofd zou laten om in opstand te komen.

Draai je om

Wat is de reactie van Mozes en Aaron? Ze draaien zich om! Ze keren het probleem de rug toe, kijken er niet meer naar, luisteren er niet meer naar. En dan gaan ze naar de Tabernakel en laten zich op de grond vallen.

Ze laten zich vallen uit frustratie, machteloosheid, ontmoediging, angst. Wat het ook geweest is dat door hun heen ging, de druk was zo groot dat ze alleen nog maar konden liggen in de aanwezigheid van God. En wat doet God? Terwijl zij vallen en op de grond liggen, staat God op en verschijnt Hij met zijn heerlijkheid! Heerlijk toch?!

Zo is God, dus doe het zelfde. Draai je rug toe van het probleem, ga naar God en ga liggen in zijn aanwezigheid en Hij zal je zijn heerlijkheid doen zien.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *