Geplaatst op 2 reacties

All In 4 Jesus

Je hebt vast wel eens van de profeet Elisa gehoord. Maar ken je de boer Elisa ook? Voordat Elisa een profeet werd, was hij namelijk een boer. Totdat de dag aan brak die zijn leven voorgoed zou veranderen.

 Elia ging weg van de Horeb. Toen hij Elisa, de zoon van Safat, aantrof was deze aan het ploegen. Ze waren aan het werk met twaalf span ossen; Elisa liep achter het twaalfde span. Elia liep op hem af en gooide zijn mantel over hem heen. Meteen liet Elisa zijn ossen in de steek en rende achter Elia aan. ‘Laat mij afscheid nemen van mijn vader en moeder,’ zei hij, ‘dan zal ik met u meegaan.’ ‘Doe wat je wilt,’ zei Elia. ‘Ik dwing je nergens toe.’ Elisa ging terug, slachtte zijn ossen, braadde het vlees op het hout van hun juk en bood het zijn knechten aan. Daarna ging hij met Elia mee als zijn dienaar. 1 Koningen 19:19-21

Elisa’s leven bestond dus uit grond ploegen om gewassen op te verbouwen op het zelfde stukje land, jaar in jaar uit. Hij moest de hele dag tegen de konten van 12 koeien aan kijken. Hoe zou Elisa naar zijn toekomst gekeken hebben? Is dit het leven dat ik mijn hele leven ga leiden? Ben ik mijn leven lang boer die rondjes aan het ploegen is? Of was er iets in hem dat zei: ‘er is meer….. ‘

Terwijl hij bezig is met ploegen, loopt Elia naar hem toe en voor hij het weet heeft Elisa zijn mantel over zijn hoofd gegooid. Vervolgens rent Elia weg. In dat ene ogenblik had Elisa een keuze. Ga ik all in, of speel ik op safe. Hij wist wat dit gebaar betekende; de mantel stond voor de bediening die Elia had. God riep hem om profeet te zijn en in de voetsporen van Elia te wandelen om hem uiteindelijk op te volgen. Er staat dat Elisa meteen achter Elia aan rende! Hij moet geweten hebben dat hij niet zijn hele leven boer zou blijven.

Hij was klaar voor dit moment dat God de deur naar een volgende seizoen opende.

We lezen verder dat Elisa zijn 12 ossen slachtte op het hout van het juk. Waarom deed hij dat? Omdat hij all in ging. Hij had geen back op plan. Boer blijven was geen optie! Hij doodde en verbrandde zijn levensonderhoud, zijn verleden. Wat een statement! ‘Dit is de dag dat ik een nieuw leven met God ga leiden! Een nieuw avontuur aan ga en grotere dingen ga doen voor God!’
Hij had niets meer om naar terug te gaan!

Hij verbrandde zijn schepen achter zich. Net zoals Hernán Cortés.

Deze ontdekkingsreiziger, bekend als de Spaanse veroveraar van Mexico, ging in 1519 voor anker bij het huidige Veracruz in Mexico. Om te voorkomen dat zijn mannen, in totaal ongeveer 600 soldaten, zouden deserteren of met de schepen er vandoor zouden gaan, gaf hij opdracht om de schepen te verbranden. In totaal ging het om ongeveer elf schepen. Waarom? Zodat ze niet meer terug konden! Ze moest all in gaan voor het nieuwe land waar ze nu woonden.

Ook de discipelen verbranden hun schepen achter zich (niet letterlijk hoor). Toen ze in hun boten aan het vissen waren en Jezus hun riep Hem te volgen, lieten ze meteen het schip en hun vader achter en volgden Hem. (Mat 4:22)
Net als Elisa, reageerden ook zij meteen! Als Jezus je roept, dan veranderd er iets binnen in je. Dan verdwijnt angst voor de toekomst, angst om de controle te verliezen, angst om het vertrouwde achter te laten. Vissers van vissen was je verleden, vissers van mensen is je toekomst! Boer was je verleden, profeet is je toekomst!

Welk verleden moet je achter laten, en welke toekomst moet jij omarmen?

Geloof je ook dat er meer is! Dat God grotere plannen met je leven heeft dan jij voor mogelijk houdt! Durf je all in te gaan? Stap uit het vertrouwde en ga stappen in de nieuwe en grotere dingen die God voor je heeft! Verbrand je schepen achter je! God wil dat we Jezus ALL-IN volgen, niets achter houden en niet op safe spelen. Geen back up plan voor als het niet werkt zodat je nog wat achter de hand hebt. Geen verzekering afsluiten. Nee, als Jezus je roept, ga je all-in! Hij is je verzekering. Zijn woord is je verzekering. Als God je roept in een nieuw seizoen en een mantel over je heen gooit, doe het! Meteen!

2 gedachten over “All In 4 Jesus

  1. Hallo Remco, wat ik me afvraag is dat waarom specifiek wordt genoemd dat Elisa achter het laatste c.q. 12 e span ossen liep. Heeft dit een betekenis?

    1. Hoi Marten. Bedankt voor het lezen van mijn blog. Goede vraag trouwens. Heb ik nog geen antwoord op, maar ik zou zeggen, google eens verder, er zal vast iemand zijn die daar iets over geschreven heeft. Zegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *