Geplaatst op Geef een reactie

Manipuleren met bijbelteksten!?

Je kent het wel, doorstuur berichtjes op Whatsapp. Laatst kreeg ik dit bericht ( ingekorte versie):

“Waarom is het zo gemakkelijk om een ​​bericht over Jezus te negeren, Maar toch sturen wij de grappige? ?Denk er eens over na, ? ga je dit doorsturen? Ga je het negeren, omdat je denkt dat je uitgelachen wordt? Stuur dit door naar al je vrienden.??? 80% van jullie zal dit niet doorsturen.

Jezus zei: Als je me voor je neus verloochent vrienden, ik zal je ontkennen op de dag des oordeels.”

Ik stuur deze berichtjes nooit door!

Waarom? Omdat ze manipulatief zijn. God wilt niet dat we dingen uit schuld, angst of plicht doen, maar vanuit liefde en de leiding van zijn Geest. Ik hou van de bijbel, maar hier wordt een bijbeltekst gebruikt om te manipuleren zodat je het bericht doorstuurt. Daar heeft God de bijbel niet voor bedoeld. Dit is hoe de duivel de bijbel gebruikte toen hij Jezus verzocht in de woestijn. Hij probeerde Jezus zo te manipuleren met een bijbeltekst, zodat Jezus zou doen wat hij wilde, namelijk naar beneden springen.

Hij zei tegen hem: ‘Als u de ​Zoon van God​ bent, spring dan naar beneden. Want er staat geschreven: “Zijn ​engelen​ zal hij opdracht geven om u op hun handen te dragen, zodat u uw voet niet zult stoten aan een steen.”’ Mattheus 4:6

Met andere woorden; ‘Jezus, als jij niet naar beneden springt, dan vertrouw je God niet helemaal. Dan geloof je deze bijbeltekst niet echt. Dan ben je een slechte christen!’ De duivel wilde zijn wil op leggen aan Jezus en gebruikte hier een bijbeltekst voor. Maar Jezus laat zich niet manipuleren; Hij wil Gods wil doen en laat de duivel weten dat die zelfde bijbel ook zegt dat we God niet moeten verzoeken. Jezus gebruikt de bijbeltekst als zwaard om zich te verweren.

Maar is dit niet ook de valkuil van veel christenen? Om gedrag van mensen te willen veranderen met behulp van bijbelteksten. Het gebeurt op zo’n christelijke en vrome manier, maar ondertussen leggen ze schuld en oordeel op je en voel je je tekort schieten als christen. En dat is manipulatie! En manipulatie is nooit van God. Als mensen manipuleren is dat om anderen in de eerste plaats te laten doen wat zij willen, niet wat God wilt.

Gebruik de bijbel om elkaar mee te bemoedigen, niet om elkaar mee om de oren te slaan.

Ja, de bijbel wordt een zwaard genoemd. Maar dat zwaard is niet bedoeld om christenen mee te meppen, maar om de vijand mee te verslaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *