Geplaatst op Geef een reactie

‘If you stand alone, you fall alone’

Bam! Daar lag ik dan, lang uit op de grond. Ik kon de klap nog maar net opvangen met mijn handen, maar kon niet voorkomen dat mijn borstkas een behoorlijk dreun kreeg. Ondanks de pijn en de schrik dat ik van mijn fiets gevallen was, maakte ik me in eerste instantie geen zorgen om mijn lichaam of mijn fiets. Nee, ik maakte me zorgen of iemand het gezien had. Ik speurde snel de weg (zie foto) af op zoek naar iemand die getuige was geweest van mijn val en slaakte ondanks de pijn een zucht van verlichting dat niemand het gezien had. Ik constateerde dat mijn broek en jas helemaal onder de modder zaten. Mijn fiets was nog heel en ik reed snel weer door, terwijl ik me voor nam om nooit meer op een weg met kuilen een bidonfles te pakken. Het duurde niet lang of er verscheen een glimlach op mijn gezicht. Waarom?

Carl Lentz

Een uur daarvoor had ik namelijk naar een preek van Carl Lentz (voorganger van Hillsong New York) geluisterd. In zijn preek ‘that girl is poison’ vertelt hij dat hij vrienden in zijn leven heeft die in zijn leven mogen spreken en hem mogen aanspreken en tegen houden als hij verkeerde keuzes dreigt te maken. Hij benadrukte het belang van niet alleen staan in je bediening en de roeping die God je gegeven heeft. Because if you stand alone, you fall alone! Kortom, als je alleen staat en valt, dan is er niemand om je overeind te helpen.

Elkaar overeind helpen

Een uur later fietste ik alleen en viel ik alleen (en er was letterlijk niemand om me heen). De uitspraak van Carl Lentz kwam weer in mijn gedachten en ik kon de humor er wel van in zien. Vreemd, dat ik juist blij was dat ik alleen viel en dat er niemand om me heen was. Vreemd, dat ik me in eerste instantie druk maakte om wat anderen zouden vinden van mijn val. We vallen allemaal wel eens! Niemand is perfect. Ik had net nog amen gezegd op zo’n mooie quote, maar een uur later dacht ik precies het tegenovergestelde!

Is dat niet ook vaak zo in ons geestelijke leven? Dat we liever alleen staan in onze worstelingen, zonden en moeiten in plaats van het te delen met mensen die dichtbij ons staan. Is het niet zo dat dat we eerder geneigd zijn onze pijn te verbergen en dat we ons schamen voor de ‘moddervlekken’ als gevolg van de val (zoals ik op de weg naar huis). Maar jezelf isoleren gaat je niet helpen! God wil niet dat we ons isoleren als het moeilijk gaat. Nee, God heeft mensen om je heen gegeven zodat je niet alleen staat en niet alleen hoeft te vallen. Laat ze toe in je leven, isoleer je zelf niet als je dreigt te vallen of gevallen bent! God wil je staande houden en overeind helpen door de mensen om je heen. Het is zoals Salomo het gezegd heeft in Prediker:

‘Wanneer twee vrienden samen zijn en een van beiden valt, helpt de ander hem weer overeind, maar wie alleen is en ten val komt is beklagenswaardig, want hij heeft niemand die hem op de been helpt.’ Prediker 4:10 

Dank God voor je partner, je vrienden, je ouders, je broers, je zussen, je gemeenteleden, je leiders en iedereen die God aan je gegeven heeft! God heeft ze niet voor niets gegeven!

You don’t stand alone, so you won’t fall alone!

Bekijk hier de preek van Carl Lentz vanaf 25:15 t/m 28:00 min

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *