Geplaatst op Geef een reactie

De ‘onaanzienlijke’ U2 en Christiano Ronaldo

Laatst kwam ik twee filmpjes tegen op youtube die voor mij de aanleiding waren deze blog te schrijven.

U2 

Het eerste filmpje gaat over de band U2 vermomd als doodgewone New Yorkse straatartiesten. Ze spelen/zingen hun bekende lied ‘still haven’t found what i am looking for’. Maar niemand slaat acht op ze en iedereen loopt ze straal voorbij. Totdat ze laten zien wie ze echt zijn! Dan komt de mensenmassa om hen heen staan om hun toe te juichen en mee te zingen.

Christiano Ronaldo

Het tweede filmpje gaat over Christiano Ronaldo, de bekende voetballer van Real Madrid, die zich als zwerver verkleed en voetbalkunstjes laat zien om geld op te halen. Niemand besteed aandacht aan hem; het is immers maar een zwerver. Dat hij goed kan voetballen zien ze niet eens, of ze willen het niet zien. En dan komt er een jongetje aan die wel oog heeft voor deze bijzondere zwerver die waanzinnig goed kan voetballen. Ronaldo kiest dit jongetje uit om zijn ware identiteit aan te laten zien en hij krijgt zijn voetbal met handtekening. Zodra iedereen ziet dat het Ronaldo is, komen de mensen massaal op hem af en word er druk gefilmd en gefotografeerd.

U2 zong goed, Ronaldo voetbalde goed! Maar toch sloeg niemand acht op ze!

Hoe kan het dat mensen de mooie uitvoering van het bekende U2 lied van deze ‘onbekende’ straatartiesten niet konden waarderen?

Hoe kan het dat niemand applaudisseerde voor de voetbalkunsten van deze zwerver? Omdat de mensen deze straatartiesten maar ‘gewoon’ vonden! Ze lieten buitengewone dingen horen en zien, maar omdat ze er ‘gewoon’ en ‘onbekend’ uitzagen, kon niemand horen dat het U2 was en kon niemand zien dat het Ronaldo was. Je zou ook kunnen zeggen dat ze onaanzienlijk waren en als onaanzienlijk werd behandeld. Daar heeft Jezus ook iets over gezegd:

Onaanzienlijk?

“Ik verzeker jullie: alles wat jullie gedaan hebben voor een van de onaanzienlijksten van mijn broeders of zusters, dat hebben jullie voor mij gedaan.” Mattheus 25:40

Als we iemand als onaanzienlijk behandelen, dan behandelen we Jezus ook als onaanzienlijk! Dan kunnen we Jezus in die persoon niet zien. En feit is dat Jezus ons allemaal uniek heeft gemaakt, met unieke gaven en talenten waardoor we elkaar tot zegen kunnen zijn. Maar als we elkaar als gewoon en onaanzienlijk behandelen, dan werpen we een blokkade op om de zegen van Jezus te ontvangen die Hij door die ander heen aan jou wil geven. Het kind dat de zwerver op waarde schatte, kreeg als enige Ronaldo te zien en mocht de bal met handtekening in ontvangst nemen. Als wij elkaar anders gaan ‘zien’, op waarde schatten, eren en waarderen zoals dit kind deed met een zwerver, dan zullen wij meer en meer Jezus in elkaar kunnen zien en kunnen we ontvangen datgene wat Hij aan jou wil geven door die ‘gewone’ mensen om je heen die God aan jou gegeven heeft.

Filmpje 1

Filmpje 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *