Geplaatst op Geef een reactie

‘Je zult het wel zwaar hebben!’

‘Je zult het wel zwaar hebben?’

Afgelopen week was ons rolluik kapot gegaan en moest ik iemand laten komen om het te maken. Ik vertelde hem dat ik het knap vond hoe hij het rolluik zo snel gerepareerd had en dat zulke technische reparaties niet echt mijn ding zijn. Toen kwam de vraag: ‘en wat doe jij dan in het dagelijks leven?’ ‘Ik ben voorganger van een kerk’, antwoordde ik. En toen was het even stil en kreeg ik de gebruikelijke blik die zegt: ‘neemt hij me nou in de maling of niet?’ Ik was hem voor door te vertellen dat onze kerk niet de kerk is die hij waarschijnlijk in zijn gedachte had. Maar hij had zijn conclusie al getrokken en met medelijden keek hij me aan en zei: ‘je zult het wel zwaar hebben?’ Hij doelde natuurlijk de de kerken die leeglopen en het aantal kerken dat in rap tempo gesloten word. Maar ik kon hem gelukkig zeggen dat het wel mee viel.

Natuurlijk is is soms zwaar om voorganger te zijn, maar ik mag leiding geven aan een kerk (ParkCity Church in Heerlen) waar wekelijkse nieuwe mensen op af komen en tot geloof komen, waar we op zoek zijn naar een grotere zaal ipv een kleinere, en waar steeds meer jongeren bij komen die enthousiast zijn over Jezus en de kerk.  Een veel van deze jongeren hebben ouders die niet geloven en niet mee gaan naar de kerk. Het lijkt wel de omgekeerde wereld.

‘Ik kan nog steeds niet geloven dat de ouderen op onze muziek danste!’

Toen ik zes jaar geleden voorganger werd in het vergrijsde Parkstad, wist ik dat ik me op de jongeren moest richten wilde we een kerk zijn die toekomst heeft. Dat betekende verandering! Met als gevolg dat de stijl van de dienst, de stijl van de muziek, de manier van communiceren etc. veranderde. Niet iedereen vond dat makkelijk, maar we zien nu het resultaat. Afgelopen zondag deden een 18 jarige jongen en 20 jarig meisje de preek, zongen twee jonge meiden een zelf gecomponeerd worship liedje, en stond er een band op het podium met een gemiddelde leeftijd van 18 jaar. Dat is de kerk die ik zes jaar geleden al zag en ik zag die visie werkelijkheid worden. Ik daagde de hele kerk uit om te dansen op de muziek van de jonge generatie, met als gevolg dat jong en oud samen danste voor Jezus. Iemand van de jeugdband zei later: ‘ik kan nog steeds niet geloven dat de ouderen op onze muziek danste!’

Bekijk hier het filmpje:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *