Geplaatst op Geef een reactie

Wat lig je daar nu op de grond?

Jozua 7:10 De HEER sprak hierop tot Jozua: ‘Sta op! Wat lig je daar nu op de grond!’

Jozua is altijd een van mijn grote helden geweest uit de bijbel! De held, de man van geloof, de man die het beloofde land innam. Ik heb mijn zoon niet voor niets Joshua genoemd. Als je aan opgeven of ontmoediging denkt, dan denk je niet aan Jozua. We willen allemaal een Jozua en Kaleb zijn; niet zoals die andere tien verspieders!
Toch spreekt God hier op indringende wijze tot Jozua. Sta op Jozua! Wat lig je daar nu op de grond? Jozua, de strijder, de krachtige leider, lag op de grond? Waarom? Wat had Jozua op de grond doen liggen? Wat had gemaakt dat Jozua niet meer wilde opstaan en dat God hem moest zeggen op te staan. Een tegenslag!

Het frappante is dat een hoofdstuk eerder Jozua een glorieuse overwinning behaald zoals nog nooit vertoond is in de geschiedenis van de mensheid. De muur van Jericho stort op bovennatuurlijke wijze in elkaar en de stad wordt door het volk van Israel ingenomen. Wow! Bij God is alles mogelijk! Als God zo’n grote, hoge, versterkte muur kan laten instorten dan is iedere vijand geen tegenstander voor ons.
En toch liep het anders. De volgende stad die veroverd moest worden was Ai. Een kleine stad die makkelijk in te nemen was. Die nemen we in. Zeker als je het vergelijkt met Jericho. Jozua stuurde daarom niet het hele leger, maar 3000 man. Maar tegen alle verwachtingen in, werd het leger van Jozua in de pan gehakt en verslagen. Ai!!!En dan lezen we het volgende over de reactie van Jozua:

scheurden hun kleren, wierpen zich voor de ark van de HEER ter aarde en gooiden stof over hun hoofd. Zo bleven ze tot de avond liggen.

Jozua bleef tot de avond op de grond liggen en jammeren, totdat God tot hem spreekt. God gaat niet in op zijn gejammer! Nee, hij zegt:sta op! Wat lig je daar nu op de grond? Waarom vergeet je de overwinning van Jericho? Waarom laat je je nu uit het veld slaan door een kleine tegenslag! Waarom denk je dat deze nederlaag aan jou ligt? Waarom denk je dat ik niet meer met je ben? En God stelt de vraag ook aan jou! Waarom ligt je daar nu op de grond! Ik heb weer gezondigd! Ik heb weer gefaald! Ik ben niet goed genoeg etc.

En dan staat Jozua op en laat God hem zien de reden van deze nederlaag. De zonde van een enkeling, die nam van de buit van Jericho, hetgeen God verboden had. Het ligt niet aan jou Jozua! Ik ga je overwinning op overwinning geven! Ik ben met je! Blijf naar mij kijken, naar Mijn grootheid! Weet wie je bent in Mij! Gaan staan op mijn belofte!

You may lose a battle Joshua, but with Me on your side you will win the war!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *