Geplaatst op Geef een reactie

De balsem van Gilead

Vandaag is het in de USA Martin Luther King dag. Ieder jaar rondom zijn geboortedag wordt stil gestaan bij deze man van God die opkwam voor de gelijke rechten van de Afro Amerikanen. De film Selma geeft een goed beeld van de offers die hij moest brengen voor zijn strijd, met uiteindelijk het ultieme offer, zijn leven.

Geestelijke liederen hielpen dr. King door de moeilijke tijden heen. Een van de liederen die hem kracht gaf, was de oude negro spiritual ‘the balm of gilead’. Zo zongen ze een keer dit lied aan het einde van een bijeenkomst in Atlanta en MLK zong het lied mee met zijn ogen dicht:

There is a balm in Gilead
To make the wounded whole;
There is a balm in Gilead
To heal the sin-sick soul.

Some times I feel discouraged,
And think my work’s in vain,
But then the Holy Spirit
Revives my soul again.

If you cannot sing like angels,
If you can’t preach like Paul,
You can tell the love of Jesus,
And say He died for all.

Dit lied is gebaseerd op Jeremia 8:21-22 ‘Getroffen ben ik door de wond van mijn volk, ik ga in het zwart gehuld, ontzetting grijpt mij aan.  Er is toch balsem in Gilead, daar zijn toch heelmeesters? Waarom geneest mijn volk dan niet?’

Jeremia is bewogen met zijn volk. Hij ziet dat het volk geestelijk verwond is door de verwoestende kracht van zonde. Zonde tegen God, zonde tegen elkaar. Ja, zonde slaat wonden. Zo leven we nog steeds in een gebroken wereld als gevolg van de zonde. Mensen die elkaar pijn doen, met als gevolg verwondingen van de ziel.

Wij mogen net als Jeremia getroffen zijn in ons hart met mensen die geestelijk verwond zijn.

En dan stelt Jeremia een vraag:
Waarom gaan ze niet naar Gilead, waar balsem is tot genezing. Waarom gaan ze niet naar Gilead waar dokteren zijn?

Gilead                                                                                                                                                  De landstreek Gilead was de streek die net ten oosten van de Jordaan lag. was bekend als exporteur van balsem. Balsem werd gemaakt van planten en struiken die daar groeiden en deze balsem had een rustgevende en genezende werking. Het is ook zeer waarschijnlijk dat daar ook veel dokteren waren die werkten met deze geneeskrachtige zalf.

Jeremia zegt eigenlijk: ‘ik bied jullie de balsem van God aan voor jullie ziel, maar jullie doen er niets mee en daarom genezen jullie niet. Ook vandaag de dag zoeken veel mensen balsem voor hun ziel, voor hun hart, voor hun gebrokenheid, problemen en wonden.

Maar veel mensen zoeken de verkeerde balsem in de verkeerde plaatsen.

Jezus is de balsem van Gilead
Het lied eindigt met Jezus. ‘You can tell the love of Jesus,
And say He died for all.’

Dat is onze boodschap als kerk, er is balsem in Gilead! Zijn naam is Jezus. Zijn bloed is de balsem die je verlost van de zonden en waardoor je ziel gered wordt. Zijn striemen in jouw genezing en ook de genezing van je ziel.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *