Geplaatst op Geef een reactie

Waar ben je het kwijtgeraakt?

Tijdens een jeugdkamp in de Ardennen gaf ik mijn leven op 16 jarige leeftijd aan Jezus. Ik besloot enthousiast ‘ja’ te zeggen tegen Jezus. Eenmaal thuis leerde ik een meisje kennen op school waar ik verkering mee kreeg. Dit meisje was geen christen, maar ik was er van overtuigd dat ze dat nog wel zou worden. Maar drie maanden later tijdens een jeugddienst in Amsterdam schudde God mij wakker en besefte ik opeens dat ik mijn enthousiasme voor Jezus was kwijtgeraakt. In plaats van dat ik haar dichter bij Jezus bracht, bracht zij me verder bij Jezus vandaan. Ik was mijn eerste liefde kwijtgeraakt.

Dit kan ons allemaal gebeuren. We beginnen ergens vol passie aan, maar gaande weg raak je je vuur kwijt. Zo ook in het verhaal van Elisa en de profetengemeenschap. De gemeenschap groeide en er moest een nieuw onderkomen gebouwd worden. Dus vol enthousiasme pakte ze hun bijlen en begonnen in het bos bomen te hakken voor de bouw van het huis. En dan lezen we:

Terwijl ze daarmee bezig waren, schoot bij een van de profeten het ijzeren blad van zijn bijl los en viel in het water. ‘Wat nu, heer!’ riep hij uit. ‘Ik had hem te leen!’  ‘Waar is hij gevallen?’ vroeg de godsman.  2 koningen 6:5

Halverwege de bouw van het huis verliest een van de mannen zijn ijzerblad, zijn scherpte. Hij kan nog wel doorhakken, maar met enkel een stok krijg je een boom niet om. Zonder de scherpte van het ijzerblad ben je niet efficiënt en word je moe. En hoe kun je afmaken waar je vol enthousiasme aan begonnen bent, als je je scherpte, je passie en je enthousiasme bent kwijtgeraakt?

Wat te doen als je je scherpte kwijt bent?

Deze man ging naar de profeet Elisa, de man die van God hoort! Hij ging naar God met de vraag:  ‘Wat nu, Heer!’ Als jij beseft dat je gaandeweg je enthousiasme verloren bent, dan zul je hetzelfde moeten doen om het terug te krijgen! Terug naar God, terug naar de bron! En dan stelt Elisa een vraag: ‘Waar is hij gevallen?’ God weet toch alles? Waarom moet de profeet Elisa vragen waar het ijzerblad gevallen is? Hij kan het toch zelf van God horen? Nou God weet het, maar Hij wil dat jij het ook weet.  Waar ben jij je scherpte kwijtgeraakt? Vanaf welk moment? Bij welke keuze om iets te gaan doen, of om juist ergens mee te stoppen? In welke situatie, bij welke omstandigheden? Je verliest je enthousiasme namelijk niet zomaar, het gaat geleidelijk aan. De vraag is, wanneer begon het?

Ga terug!

Nadat de man hem de plaats had aangewezen, sneed Elisa een twijg af en gooide die in het water, waarop het ijzer kwam bovendrijven.‘Haal hem er maar uit,’ zei hij, en de man pakte het blad van de bijl weer uit het water.’ 2 koningen 6:6-7

De man wijst de plek aan in het water en Elisa snijd vervolgens een tak van een boom. Misschien een van de omgekapte bomen, misschien wel van de boom waar de man net mee bezig was. Waarom een tak? De tak had te maken met datgene waar hij mee bezig was, namelijk het hakken van hout voor de bouw van een huis. God herrinert je waar het allemaal begon, je visie, je roeping, je verlangen om een huis te bouwen, om iets te doen voor God. Diezelfde visie, diezelfde roeping, datzelfde verlangen waarmee je begon, stelt je ook in staat om het te voleindigen.

God herrinert je aan het allereerste begin, daar aan de voet van het houten kruis. Dit stuk hout, herrinert ons eraan waar het allemaal begon! Ga daar naar terug! Ga terug naar het kruis, ga terug naar de plek waar God je riep, ga terug naar Jezus voor een nieuwe vervulling van de Heilige Geest.

Je scherpte op een bovennatuurlijke manier terugkrijgen

Zodra het hout het water raakte, kwam het ijzer boven drijven. Dat kan toch niet, zul je zeggen. Ja inderdaad dat kan niet. Hij kreeg het ijzer op een bovennatuurlijke manier terug. Dus wees bemoedigd, als je denk dat jou pijn, teleurstelling en ontmoediging zo groot is, dat je nooit meer zo enthousiast zult worden als voorheen. Kniel vandaag nog neer bij het kruis en vraag God om je passie terug te geven op een bovennatuurlijke manier. God overstijgt de zwaartekracht, en Hij overstijgt ook alle obstakels en hindernissen in jouw leven.

Deze man had zijn scherpte terug en kon weer verder gaan en afmaken waar hij zo enthousiast aan begon, dan dat kun jij ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *