Geplaatst op Geef een reactie

De onderste weg gaan

Tunnelruzie mondt uit in enorme file!

Vanochtend keek ik het RTL nieuws en zag ik een item voorbij komen van een man en een vrouw die als tegenliggers dezelfde tunnel in reden. Deze tunnel is te smal voor twee auto’s om er tegelijkertijd doorheen te gaan en de oudere man had voorrang moeten geven. De vrouw vond dat zij in haar recht stond en wilde van geen wijken weten. De man was fout, maar om één of andere reden wilde hij niet naar achteren rijden om alsnog voorrang te geven. Uiteindelijk stond er een file aan beide kanten van de tunnel en moesten omstanders 40 minuten praten met zowel de man als de vrouw om één van hen te bewegen om naar achter te rijden en de ander door te laten. Uiteindelijk reed de man alsnog naar achteren om de vrouw voorrang te verlenen.

In het leven is het vaak precies zo. Je komt in aanvaring met anderen, soms door je eigen schuld, maar soms ook door de schuld van een ander. Dan zijn we als deze vrouw die door de schuld van haar tegenligger vast komt te staan in een tunnel en maak je die ander duidelijk dat hij fout zit en en jij niet! Die ander moet het goed maken, die ander moet het oplossen, die ander moet zijn excuses maken etc. etc. En zo blijf je in de tunnel staan met die ander en is er geen beweging meer in te krijgen. Waarom? Omdat niemand de onderste weg wil gaan. Deze man wil niet toegeven dat hij fout zit door haar geen voorrang te geven. Deze vrouw wil niet de onderste weg gaan omdat zij gelijk heeft en in haar recht staat.

Jezus ging de onderste weg

Gelukkig hield Jezus niet vast aan zijn gelijk! Door onze verkeerde keuzes en zonden botsten we met God en kwamen we lijnrecht tegenover Hem te staan. Jezus staat tegenover ons in die tunnel; wij staan tegenover hem en zijn als die man die geen voorrang had verleend. Dan zet Jezus zijn auto in z’n achteruit en laat ons voorgaan, ondanks dat wij voorrang hadden moeten verlenen. Hij gaat de onderste weg voor ons, neemt onze schuld op zich en draagt de straf die wij verdienden. Doordat Jezus niet vast hield aan zijn gelijk, is de relatie tussen ons en Hem hersteld.

Wat is belangrijker, je gelijk of je relatie?

Wij mogen net als Jezus de onderste weg gaan in relaties en conflicten die we mee maken in het leven. Zeg sorry als je een fout hebt gemaakt en wees niet zo koppig als de man in de tunnel. Ga de onderste weg als iemand vast blijft houden aan zijn gelijk, en wees niet zoals deze vrouw in de tunnel die alles deed stagneren alleen maar omdat ze ‘gelijk’ had. Wat is belangrijker? Je gelijk, of de relatie? Gelukkig vond Jezus de relatie met ons belangrijker? Het is zoals John Ruskin heel mooi gezegd heeft:

“It is better to lose your pride with someone you love rather than to lose that someone you love with your useless pride!” John Ruskin

“Het is beter om je trots te verliezen aan iemand van wie je houdt, dan om degene van wie je houdt te verliezen door je nutteloze trots!”

Bekijk hier de video

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *