Geplaatst op Geef een reactie

Failing forward

‘Moeten we onze broeders, de Benjaminieten, nog een keer aanvallen of moeten we het opgeven?’ vroegen ze, en de HEER antwoordde: ‘Val aan, morgen lever ik hen aan jullie uit.’ Rechters 20:28b

Dit vroegen de Israëlieten aan God toen ze tot twee keer toe een grote nederlaag hadden geleden tegen de Benjaminieten. Deze strijd begon nadat een aantal mannen uit de stam Benjamin op gruwelijke wijze een vrouw hadden verkracht met de dood tot gevolg. De overige stammen van Israël vroegen de stam Benjamin om hun uitlevering, maar dat weigerden ze. In plaats daarvan mobiliseerde ze hun leger.

De Israëlieten raadpleegden de Heer voorafgaand aan de strijd, en de Heer zei dat de stam Juda voorop moest gaan. Dan zul je denken en verwachten dat ze zullen overwinnen. God en het recht staat aan hun kant, maar niets is minder waar. Ze worden finaal in de pan gehakt. 22.000 Israëlieten stierven in de strijd. Wat een klap in het gezicht moet dat geweest zijn!

Opnieuw gingen de Israëlieten naar de Heer en vroegen of ze opnieuw moesten aanvallen. Ja, had de Heer gezegd. Val hen aan! En weer brachten de Benjaminieten een vernietigende nederlaag toe, met 18.000 gesneuvelde soldaten tot gevolg! Heer, waarom? Waarom faal ik weer? Waarom gaat het weer mis? Doe ik iets verkeerd? Ben U nog wel met me?

En dan voor de derde keer gaan de Israëlieten naar de Heer, met de vraag:

‘Moeten we onze broeders, de Benjaminieten, nog een keer aanvallen of moeten we het opgeven?’ En de HEER antwoordde: ‘Val aan, morgen lever ik hen aan jullie uit.’

Opgeven of nog een keer proberen?
En wat doe je dan? Vertrouw je de Heer, of geef je op! Probeer je het nog een keer, of kap je er mee! Het volk van Israël besloot niet op te geven, maar door te gaan, ondanks de twee eerdere mislukte veldtochten. Maar toch was de derde aanval, anders dan de vorige twee. De Israëlieten hadden geleerd van hun vorige twee nederlagen, en hadden hun strategie er op aangepast. Ze gingen de strijd aan en toen er dertig man sneuvelden, deden de Israëlieten alsof ze vluchten. De Benjaminieten zetten de achtervolging in en liepen regelrecht in een hinderlaag en werden compleet verslagen!

Wat kunnen we hiervan leren?

We kunnen hiervan leren dat we niet moeten opgeven als we falen. Van elke nederlaag en elke mislukking kun je leren! Als je niet opgeeft, maar iedere keer je strategie verbeterd, zul je uiteindelijk resultaat boeken, je droom zien uit komen!

Are you giving up and standing still, or are you failing forward?

Edison, de uitvinder van de gloeilamp heeft het heel mooi gezegd:

“Our greatest weakness lies in giving up. The most certain way to succeed is always to try just one more time.”

Dus……..Try one more time!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *