Geplaatst op Geef een reactie

Hoe kijk je?

Er is een verschil tussen hoe mensen kijken naar situaties en hoe God kijkt. God wil dat we in elke situatie met zijn ogen naar dingen kijken. En als we met zijn ogen naar ons leven, naar problemen en mensen kijken, dan is niets wat het lijkt! Door een periode te nemen van bidden en vasten zul je merken dat je dingen veel meer gaat zien vanuit God’s perspectief.

Soms kunnen er dingen in ons leven gebeuren die we niet begrijpen. Tegenslagen, verlies, problemen kunnen maken dat je niet meer ziet wat God aan het doen is in je leven. Het lijkt of Hij je vergeten is en je ziet Gods hand niet meer, je ziet alleen nog maar de problemen.

Dank God voor vlooien

Laat het verhaal van Corrie en Betsie ten Boom je inspireren. Toen zij aankwamen in het concentratiekamp Ravensbrück, werden ze in een barak gezet met meer vrouwen dan waar het voor gebouwd was. Overvol dus. Daarnaast bleek het barak ook vlooien te hebben. Betsie vertelde Corrie dat ze God moesten danken naar aanleiding van 1 Thessalonicenzen 5:18 ‘dank God onder alle omstandigheden, want dat is wat hij van u, die één bent met Christus Jezus, verlangt.’

Corrie sputterde in eerste instantie tegen: ‘waar moeten we God voor danken! Er is helemaal niets waar ik nu dankbaar voor ben!’ ‘Jawel’, zei Betsie. ‘We zijn bij elkaar. We kunnen God danken dat we samen zijn. En we kunnen God danken voor al deze vrouwen in de barak. Doordat er meer vrouwen in deze barak zitten dan waar die voor gebouwd is, kunnen wij meer vrouwen vertellen van de liefde van Jezus. En we kunnen God danken voor de vlooien’, zei Betsie. ‘De bijbel zegt onder alle omstandigheden, dus ook voor deze situatie kunnen we God danken’. ‘Nee’, protesteerde Corrie, ‘ik ga God niet danken voor de vlooien!’ Maar Corrie besefte uiteindelijk ook dat met alle omstandigheden, ook alle omstandigheden bedoeld word, dus ook deze situatie met vlooien.

‘Heer, dank U dat we samen zijn, dank u voor deze vrouwen die we nu allemaal over U kunnen vertellen, en dank U voor deze vlooien!’

Later hoorde iemand Duitse bewakers met elkaar praten over hun barak. De bewakers bleken hun barak niet te betreden vanwege de vlooien. Als gevolg daarvan konden Corrie en Betsie ongestoord Bijbelstudies geven en konden ze vele vrouwen bij Jezus brengen!

Zie je problemen of zie je kansen

Wat kunnen we hiervan leren? Wij zien problemen, God ziet kansen. De vlooien leken een probleem, maar bleken juist een kans te zijn om vele vrouwen bij Jezus te brengen. Door God te danken onder alle omstandigheden kies je er voor om God te vertrouwen ook al begrijp je sommige dingen niet. Je verklaart er eigenlijk mee dat jij maar beperkt kan zien, maar dat God weet wat Hij doet want Hij kijkt met andere ogen naar jouw situatie.

Jij ziet de onderkant, God de bovenkant

Nadat Corrie door een wonder werd vrijgelaten en de wereld rond ging om over de liefde van Jezus te vertellen, illustreerde ze dit heel mooi aan de hand van een boorduurwerk. Je kunt er op twee manieren naar kijken; naar de onderkant of naar de bovenkant. We mensen zien de onderkant, een wir war van draden waar je geen patroon in kunt ontdekken. Maar God ziet de bovenkant, en in de chaos van jou leven, is hij iets moois aan het maken. Hij beloofd alles wat wij meemaken ten goede te keren omdat Hij van ons houdt! Corrie schreef het volgende gedicht:

‘Mijn leven is een weefsel
tussen mijn God en mij.
Niet ik kies uit de kleuren;
heel doelbewust werkt Hij.
Soms weeft Hij er verdriet in
en ik, door onverstand,
vergeet; Hij ziet de boven-
en ik de onderkant

God kent geen problemen alleen plannen. Corrie ten boom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *