Geplaatst op Geef een reactie

Jezus volgers be like: een atleet

Jezus volgen is als het zijn van een atleet!

 Een atleet wordt niet gelauwerd als hij zich niet aan de regels houdt. NBV (krijgt geen krans;  HSV) 2 Timotheus 2:5

Weet u niet dat van de atleten die in het stadion een wedloop houden er maar één de prijs kan winnen? Ren als de atleet die wint. Iedereen die aan een wedstrijd deelneemt beheerst zich in alles; atleten doen het voor een vergankelijke erekrans, wij echter voor een onvergankelijke. Daarom ren ik niet als iemand die geen doel heeft, vecht ik niet als een vuistvechter die in de lucht slaat. Ik hard mezelf en oefen me in zelfbeheersing, want ik wil niet aan anderen de spelregels opleggen om uiteindelijk zelf te worden gediskwalificeerd. 1 Korinthiers 9:24-27

1. Een atleet gaat voor goud! (De prijs/ de krans)

Grote kans dat Paulus in Griekenland iets heeft meegekregen van de olympische spelen.  De olijfkrans was de prijs die de winnende atleet bij de Olympische Spelen in de Klassieke Oudheid won. Tegenwoordig zijn dat medailles en elke atleet wil de gouden medaille. Paulus zegt dat atleten voor een vergankelijke erekrans lopen, maar wij voor een onvergankelijke! Wij krijgen een erekrans van God!

Wat is die erekrans dan! Wat is die prijs?

  • Christus is de prijs! Hem kennen, een zijn met hem!

Fillipenzen 3:8-9 Ik wilde Christus winnen en één met hem zijn

Fillipenzen 3: 14 Ik ga recht op mijn doel af: de hemelse prijs waartoe God mij door Christus Jezus roept.

  • Een eeuwig leven in de hemel!

 Maar ik heb de goede strijd gestreden, de wedloop volbracht, het geloof behouden. Nu wacht mij de krans van de gerechtigheid die de Heer, de rechtvaardige rechter, aan mij zal geven op de grote dag; en niet alleen aan mij, maar aan allen die naar zijn komst hebben uitgezien. 2 Timotheus 4:7-8

  • Mensen winnen voor Jezus!

 Wie is onze erekrans wanneer we voor Jezus, onze Heer, staan bij zijn komst? Wie anders dan u? 1 Thessalonicenzen 2:19

Jezus ging ook voor de prijs: een zijn met zijn vader en mensen winnen! Hij kreeg de erekrans bij zijn hemelvaart

2. Een atleet traint

Elke atleet die voor goud gaat, traint keihard, brengt offers is zich zelf aan het harden (je grenzen opzoeken, je zelf stretchen, je vaardigheden ontwikkelen, jezelf beheersen en jezelf disciplineren). Het woord discipel heeft het woord discipline ook in zich!

Michael Jordan, de beste basketballer ooit en een van de meeste inspirerende atleten ooit heeft gezegd:

‘Als je succes wil hebben, dan kun je er vanuit gaan dat je er voor moet werken. Om de beste te zijn, maar je het beste van jezelf geven. Je moet harder werken dan de rest. Terwijl mensen rusten, moet jij nog aan het werken zijn. ‘

Wat betekent dat voor een atleet van Jezus?

  • Jezus zette tijd apart om te bidden. Als je die tijd niet apart zet, dan zet de tijd jou apart.
  • Jezus was constant in beweging, maar alleen wat hij de vader zag doen. Deed niets in eigen kracht!

De bekende atleet, Eric Liddell (chariots of fire)– een christelijke hardloper die uitkwam voor Schotland bij de olympische spelen in de jaren 20 en 30 en goud haalde op de 400 meter, zei:

“Het geheim van mijn succes op de 400 meter is dat ik de eerste 200 meter zou hard liep als ik kon en dat ik de laatste 200 meter met God hulp nog harder rende.”

  • Wil je hard blijven rennen voor God, dan heb je zijn kracht en genade nodig!

Alleen dankzij zijn genade ben ik wat ik ben. En zijn genade is bij mij niet zonder uitwerking gebleven. Integendeel, ik heb harder gezwoegd dan alle andere apostelen, niet op eigen kracht maar dankzij Gods genade. 1 Korinthiers 15:10

3. Een atleet houd zich aan de spelregels

Elke sport kent regels. Als er in de finale van het WK een handsbal is in het strafschop gebied dan zeg je niet; ‘O kan gebeuren. Let er in het vervolg effe op’. Nee, dat is een regel van het spel, gevolg is een penalty. En twee zware overtredingen, heeft als gevolg diskwalificatie. Het veld uit! Doping, heeft als gevolg; einde tour de France. Als je van de sport houdt, hou je ook van de spelregels, want die maken de sport!

Welke spelregels heeft een atleet van Jezus? We staan toch niet meer onder de wet, maar onder genade?

De liefde is de vervulling van de wet! Zonder liefde bekent je race niets! 1 Kor 13:2 en al zou ik al het geloof hebben zodat ik bergen zou verzetten, maar ik had de liefde niet, dan was ik niets. Een atleet die Jezus volgt, kijkt naar Jezus, wil leven zoals Jezus. Jezus de man zonder zonde! Als je je race niet meer loopt uit liefde voor God en zijn liefde voor mensen! Je oog niet meer op Jezus hebt. Je loopt niet om zijn liefde te verdienen, maar vanuit zijn liefde!

Nu wij door zo’n menigte geloofsgetuigen omringd zijn, moeten ook wij de last van de zonde, waarin we steeds weer verstrikt raken, van ons afwerpen en vastberaden de wedstrijd lopen die voor ons ligt. Laten we daarbij de blik gericht houden op Jezus, de grondlegger en voltooier van ons geloof: Hebreeën 12:1-2

4. Een atleet stelt doelen

Mijn health app zei me van de week; ‘Stel vaker doelen om jezelf uit te dagen!’ Als je gaat hardlopen moet je van te voren het rondje bepalen, niet tijdens het lopen!

Michael Jordan zei:

je moet het eerst zien, en als je het ziet kun je het bereiken, en als je het kan bereiken, dan kun je een manier vinden om daar te komen.

De vraag is: hoe graag wil je het? Als je het niet wilt, zul je het ook niet krijgen. Als je zonder kan leven, dan blijft dat ook zo. Om je doel te bereiken, moet je hongerig zijn, je moet dorsten naar succes!

Wat is jou doel voor het komende jaar? Waar wil je over vijf jaar zijn?

“All people end up somewhere in life, but few end up there on purpose.” Craig Chroeschel

Natuurlijk weet je het eindoel niet altijd, maar het ene doel, leid tot het andere. Je loopt niet ineens 10 km, je begint bij 3.

5. Een atleet inspireert anderen tot navolging

Atleten met succes inspireren anderen. De reden dat ik een paar quotes van Michael Jordan gebruik, komt omdat hij veel sportmensen en zeker basketballers inspireert!. Waarom? Omdat hij zoveel heeft bereikt. Dat stimuleert anderen om ook te gaan sporten en te geloven in.  Zo hebben we ook geestelijke atleten, Jezus volgers, die ons voorgingen! Maar op jou beurt, maar jij ook weer een inspiratie voor anderen zijn!

1 kor 11:1 Dus volg mij na, zoals ik Christus navolg.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *