Geplaatst op Geef een reactie

Niets doen!

Alleen dankzij zijn genade ben ik wat ik ben. En zijn genade is bij mij niet zonder uitwerking gebleven. Integendeel, ik heb harder gezwoegd dan alle andere apostelen, niet op eigen kracht maar dankzij Gods genade. 1 Corinthiërs 15:10

Genade is krijgen wat je niet verdiend, zonder er iets voor te doen. Door het geloof in Jezus zijn we gerechtvaardigd en ontvangen we zijn genade, niet door onze werken. We zijn gered door wat Jezus heeft gedaan aan het kruis, niet door wat wij hebben gedaan of doen.
Maakt de genade dan dat we niet meer werken, dat we niets doen? Nee, dit vers laat het tegendeel zien. De genade, die Paulus niet verdient had door zijn daden en werken (hij vervolgde de kerk), was bij hem niet zonder uitwerking gebleven. Paulus zegt dat hij harder gezwoegd heeft dan alle andere apostelen.

Jakobus zegt dat geloof zonder werken dood is. En dat is ook zo!

Het begint bij geloof en het ontvangen van zijn genade, en vervolgens vloeien goede werken daar uit voort. Als je beseft hoe groot Gods genade is en hoe groot de prijs is geweest die Jezus heeft betaald, dan kan het niet anders dat je meer en meer voor Jezus wilt gaan doen. Niet om zijn liefde en zijn gunst te verdienen, maar juist om vanuit een openbaring van die onvoorwaardelijke liefde en zijn onverdiende gunst een verlangen te krijgen om helemaal voor Hem te leven.
En dan zegt Paulus iets heel belangrijks. Niet op eigen kracht, maar dankzij Gods genade.
Paulus had iets ontdekt. Door volledig te vertrouwen op Gods genade, je vertrouwen op Jezus te stellen en het niet van jezelf te verwachten, ga je werken voor God vanuit zijn kracht. Niet dankzij jou inspanning, maar dankzij Gods genade.
Dank God voor zijn genade! Vraag hem je te doorstromen met zijn kracht. Weet dat het niet van jou inspanning afhangt. Rust in Jezus en ervaar dat Hij je nieuwe kracht geeft om vol te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *