Geplaatst op 1 reactie

Struikelblok of springplank?

De steen, die de bouwlieden afgekeurd hadden, die is geworden tot een hoeksteen en een steen des aanstoots en een rots der ergernis, 8 voor hen, die zich daaraan, in hun ongehoorzaamheid aan het woord, stoten 1 Petrus 2:7a, 8b

In dit Bijbelgedeelte wordt gesproken over een steen, die je op twee manier kunt zien. Als een hoeksteen, of als een steen waaraan je je stoot (een struikelbok). Blijkbaar kun je er voor kiezen wat die steen voor jou betekent. Een steen waar op je kunt bouwen (hoeksteen) of een steen waarover je struikelt.

Natuurlijk gaat het hier over Jezus. Voor sommigen waren de dingen die hij deed en de woorden die hij zei, een ergernis. Mensen ergerden zich aan Hem en mensen struikelden over Zijn woorden en daden. Ze keurden deze steen af en nagelden hem aan een kruis. Voor anderen waren de dingen die Jezus deed en vertelde reden om te geloven. Deze mensen werden gered, genezen en bevrijdt.

In ons leven kunnen we ook als stenen voor elkaar zijn.

In ons leven kunnen we ook als stenen voor elkaar zijn. Zeker als het gaat om de mensen die dicht bij je staan. Want juist die kunnen je het diepste kwetsen, omdat je een hogere verwachting van hen hebt. In een gezin en in de kerk heb je elkaar niet uitgekozen. Verschillende karakters komen samen en kunnen zich aan elkaar stoten. Toch heeft God het leven zo bedoeld dat we leven in de context van relaties.  En daarbij is het niet de vraag of je gekwetst gaat worden, maar hoe je daarmee omgaat als dat gebeurt. Het is niet de vraag of mensen aanstootgevend zullen zijn, maar of jij daar aanstoot neemt.

Zorgen de handelingen of woorden van de ander ervoor dat je struikelt, opgeeft of bitter wordt, waardoor je niet meer in je bestemming wandelt?

Zorgen de handelingen of woorden van de ander ervoor dat je struikelt, opgeeft of bitter wordt, waardoor je niet meer in je bestemming wandelt? Aan jou de keuze! Ja, je kunt niet voorkomen dat je gekwetst wordt, maar je kunt wel voorkomen dat je bitter wordt. Wordt je er bitter of beter van, dat is de vraag? Dat is de keuze! Laat je God alle dingen ten goede keren omdat je Hem blijft lief hebben. Of raak je verstrikt in ergernis en aanstoot, waardoor je struikelt.  Als je ervoor kiest om geen aanstoot te nemen en je hart vrij te houden van bitterheid, dan kunnen stenen des aanstoots veranderen in een hoekstenen. Hoe kijk je naar die steen op je pad?

Jij bepaalt of de dingen in het leven die je meemaakt een struikelblok vormen of een springplank.

Robert Lee Sharp heeft eens gezegd;  ‘jij bepaalt of de dingen in het leven die je meemaakt een struikelblok vormen of een springplank.’  Geef je God de ruimte om de struikelblokken te veranderen in springplanken? Aan jou de keuze!

Bekijk hier de preek over dit onderwerp:

 

1 gedachte over “Struikelblok of springplank?

  1. Helemaal mee eens ! Je kan inderdaad niet voorkomen dat je gekwetst wordt door mensen. Maar, hoe ga je er dan mee om. Voor mezelf begrijp en ervaar ik steeds meer dat Jesus liefde, wat hij gedaan heeft voor mij, meer dan genoeg is om alle pijn en wonden van wat mensen mij aangedaan hebben weg te nemen. Hij keert alles ten goede. Simpel gezegd ook: vergeven is echt wel de betere keuze. Ook al merk ik dat ik nog midden in een veranderings proces zit, en dat het tijd kost. En om dan een springplank te mogen zijn voor anderen is veel leuker en mooier ;

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *